‘We moeten toe naar een lerend zorgsysteem’

Een lerend zorgsysteem, daar moeten we naartoe, zo bepleit Edwin Cuppen, scientific director, in het artikel dat op 2 september werd gepubliceerd in het magazine Mijn Gezondheidsgids (Pulse Media Group). Nu wordt de werking van een geneesmiddel na toelating tot de ‘standard of care’ niet meer gemeten of geëvalueerd. ‘Het zou goed zijn om niet alleen te kijken of een medicijn werkt, maar ook systematisch door te meten waarom het bij de ene persoon wel werkt, en voor de andere persoon niet. Als het dan gericht wordt gegeven aan mensen met dezelfde biomarker, kan de werking worden verhoogd.’ Een dergelijke gerichte aanpak brengt ook een flinke kostenbesparing met zich mee, nu krijgt een grote groep mensen nog dure behandelingen die niet aanslaan. Daarbij – minstens zo belangrijk – wordt het dan mogelijk deze mensen een zware behandeling te besparen. Onze databank helpt onderzoekers steeds beter te begrijpen hoe kanker werkt.
U las een artikel over het onderwerp Behandeling op maat. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Lerend zorgsysteem of Preventie.Alle nieuwsberichten
Lees ook

Ook in het DNA-tijdperk geldt: meten is weten
Emile Voest (internist-oncoloog en medisch directeur van het Nederlands Kanker Instituut en Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam) verklaart in het …

Whole Genome Sequencing is haalbaar in klinische praktijk
Op 19 september 2020 heeft dr. Kim Monkhorst, patholoog NKI/AVL de interimresultaten van WIDE, waarvan hij samen met prof.dr. Gerrit …

Bestaande kankermedicijnen slaan hun vleugels uit
29 december 2018 Wat als een geneesmiddel tegen huidkanker ook zou werken bij borstkankerpatiënten? Wetenschappers onderzoeken hoe het gebruik van bestaande …

Er komen steeds meer oncologische geneesmiddelen beschikbaar die maar voor een klein deel van de patiënten geschikt zijn. Op dit moment vinden we die patiënten niet. Bij élke patiënt met uitgezaaide kanker zou uitgebreide genetische screening moeten plaatsvinden.