‘We moeten toe naar een lerend zorgsysteem’

Een lerend zorgsysteem, daar moeten we naartoe, zo bepleit Edwin Cuppen, scientific director, in het artikel dat op 2 september werd gepubliceerd in het magazine Mijn Gezondheidsgids (Pulse Media Group). Nu wordt de werking van een geneesmiddel na toelating tot de ‘standard of care’ niet meer gemeten of geëvalueerd. ‘Het zou goed zijn om niet alleen te kijken of een medicijn werkt, maar ook systematisch door te meten waarom het bij de ene persoon wel werkt, en voor de andere persoon niet. Als het dan gericht wordt gegeven aan mensen met dezelfde biomarker, kan de werking worden verhoogd.’ Een dergelijke gerichte aanpak brengt ook een flinke kostenbesparing met zich mee, nu krijgt een grote groep mensen nog dure behandelingen die niet aanslaan. Daarbij – minstens zo belangrijk – wordt het dan mogelijk deze mensen een zware behandeling te besparen. Onze databank helpt onderzoekers steeds beter te begrijpen hoe kanker werkt.
U las een artikel over het onderwerp Behandeling op maat. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Lerend zorgsysteem of Preventie.Alle nieuwsberichten
Lees ook

Op zoek naar de optimale behandelstrategie voor glioblastoom
Patiënten met een terugkerend glioblastoom hebben weinig behandelopties. De recent opgestarte GLOW-studie moet daar verandering in brengen. Ann Hoeben, medisch …

Een lerend zorgsysteem voor verbeterde zorg
Vandaag bij het Financieele Dagblad: Als een patiënt in een ziekenhuis of daarbuiten wordt behandeld, worden er veel gegevens in …

Het dna van de tumor compleet in kaart, zoals de Kamer wil: hebben kankerpatiënten daar inderdaad baat bij?
Door Ellen de Visser 14-1-23 verschenen in de Volkskrant Door alle dna-informatie te verzamelen van kankercellen, kunnen oncologen beter precisiemedicijnen …

Met de complete DNA-test zie je in één keer alle mogelijke doelgerichte kankerbehandelingen. Patiënt en behandelend arts hebben zo alle beschikbare informatie om samen de beslissing over de behandeling te kunnen nemen.