‘We moeten toe naar een lerend zorgsysteem’

Een lerend zorgsysteem, daar moeten we naartoe, zo bepleit Edwin Cuppen, scientific director, in het artikel dat op 2 september werd gepubliceerd in het magazine Mijn Gezondheidsgids (Pulse Media Group). Nu wordt de werking van een geneesmiddel na toelating tot de ‘standard of care’ niet meer gemeten of geëvalueerd. ‘Het zou goed zijn om niet alleen te kijken of een medicijn werkt, maar ook systematisch door te meten waarom het bij de ene persoon wel werkt, en voor de andere persoon niet. Als het dan gericht wordt gegeven aan mensen met dezelfde biomarker, kan de werking worden verhoogd.’ Een dergelijke gerichte aanpak brengt ook een flinke kostenbesparing met zich mee, nu krijgt een grote groep mensen nog dure behandelingen die niet aanslaan. Daarbij – minstens zo belangrijk – wordt het dan mogelijk deze mensen een zware behandeling te besparen. Onze databank helpt onderzoekers steeds beter te begrijpen hoe kanker werkt.
U las een artikel over het onderwerp Behandeling op maat. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Lerend zorgsysteem of Preventie.Alle nieuwsberichten
Lees ook

22 Belangrijke wetenschappelijke publicaties in 2022
In 2022 hebben 22 onderzoeksgroepen hun onderzoek met onder andere data uit de Hartwig Medical database gepubliceerd in toonaangevende wetenschappelijke …

Samenwerking als basis voor snellere, betere en betaalbare diagnostiek
Voor de CEO van GenomeScan Kees van den Berg is de samenwerking van zijn organisatie met Hartwig Medical Foundation essentieel …

Minister Kuipers neemt economische analyse van brede moleculaire diagnostiek bij kanker in ontvangst
Minister Ernst Kuipers van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft op 16 november 2022 een rapport over de …

Kankers zullen steeds vaker voldoen aan de definitie van ‘zeldzaam’ als het gaat om de moleculaire profielen die elke tumor uniek maakt. Hoe meer onderzoek we hiernaar doen, hoe beter we in de toekomst elke patiënt een op maat gemaakte behandeling kunnen aanbieden. Whole genome sequencing en studies als DRUP leveren hier een belangrijke bijdrage aan.