‘We moeten toe naar een lerend zorgsysteem’
Een lerend zorgsysteem, daar moeten we naartoe, zo bepleit Edwin Cuppen, scientific director, in het artikel dat op 2 september werd gepubliceerd in het magazine Mijn Gezondheidsgids (Pulse Media Group). Nu wordt de werking van een geneesmiddel na toelating tot de ‘standard of care’ niet meer gemeten of geëvalueerd. ‘Het zou goed zijn om niet alleen te kijken of een medicijn werkt, maar ook systematisch door te meten waarom het bij de ene persoon wel werkt, en voor de andere persoon niet. Als het dan gericht wordt gegeven aan mensen met dezelfde biomarker, kan de werking worden verhoogd.’ Een dergelijke gerichte aanpak brengt ook een flinke kostenbesparing met zich mee, nu krijgt een grote groep mensen nog dure behandelingen die niet aanslaan. Daarbij – minstens zo belangrijk – wordt het dan mogelijk deze mensen een zware behandeling te besparen. Onze databank helpt onderzoekers steeds beter te begrijpen hoe kanker werkt.
U las een artikel over het onderwerp Behandeling op maat. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Lerend zorgsysteem of Preventie.Alle nieuwsberichten
Lees ook
GenomeWeb: ‘Dutch Team Looks to Drug Repurposing to Improve Patient Outcomes, Lower Costs’
The project is an attempt to address the rising healthcare costs associated with new cancer drugs and to identify biomarkers …
22 Belangrijke wetenschappelijke publicaties in 2022
In 2022 hebben 22 onderzoeksgroepen hun onderzoek met onder andere data uit de Hartwig Medical database gepubliceerd in toonaangevende wetenschappelijke …
DNA-diagnostiek wordt steeds meer mainstream
19 april 2019 Prof. dr. Eveline Bleiker ziet de vraag naar DNA-diagnostiek in de oncologische zorg toenemen. “De uitslag is …
Als je WGS één keer doet bij een patiënt met gemetastaseerde kanker, weet je meteen alles wat je nodig hebt om een gerichte behandeling te bieden als die – geregistreerd of in onderzoeksetting – beschikbaar is.