Complete DNA-analyse voor jongvolwassenen met kanker

KWF Kankerbestrijding financiert de uitbreiding van de infrastructuur voor onderzoek naar kanker bij jongvolwassenen met bijna 4,5 miljoen euro. Dit zijn jonge mensen van 18 tot 39 jaar, ook wel AYA’s genoemd: Adolescents and Young Adults. Met dit bedrag brengt Hartwig Medical Foundation in de komende vier jaar voor 1.000 patiënten met de nieuwste technieken het complete DNA van de tumor in beeld. Daarmee kan de behandeling beter worden afgestemd op de specifieke tumoreigenschappen bij iedere patiënt.

GENAYA
De genetische informatie en de behandeldata worden met toestemming van de patiënt opgeslagen in een wereldwijd unieke databank en beschikbaar gemaakt voor wetenschappelijk onderzoek. Zo hebben niet alleen deze 1.000 patiënten baat bij het onderzoek, maar ook de patiënten in de toekomst. Het project heet GENAYA (a national database of GENome data of Adolescent and Young Adult cancers) en bouwt voort op een al eerder door KWF gefinancierde infrastructuur COMPRAYA. Voor GENAYA zal Hartwig Medical Foundation diagnostische DNA-analyses op basis van whole genome sequencing verzorgen. Dankzij de subsidie van KWF worden de complete DNA analyses ook beschikbaar gemaakt voor AYA patiënten in niet-academische centra.
Hartwig Medical Foundation
Hartwig Medical is een stichting zonder winstoogmerk. Wij hebben als doel om de zorg voor patiënten met kanker te verbeteren. Wij doen dit door het bevorderen van onderzoek naar kanker en het uitvoeren van complete DNA-analyses bij patiënten met kanker. Dit moet eraan bijdragen dat iedere patiënt met kanker de behandeling krijgt die het beste bij haar of hem past.
Meer informatie
- Complete DNA-test
- Hartwig Medical Database
- Publicaties naar aanleiding van studies op basis van data uit de Hartwig Medical database
- COMPRAYA studie
Lees ook

Sarcomen: samenwerking enige manier om vooruit te komen
5 oktober 2018 ‘In mijn dagelijkse praktijk als oncoloog heb ik er last van dat sarcomen zo zeldzaam zijn. De verschillende …

In de media: special Innovatie in de Zorg in Arts en Auto
In maart 2021 heeft het magazine Arts en Auto een special over innovatie in de zorg gepubliceerd. Prof. dr. Haiko Bloemendal van …

Diagnostiek van steeds grotere waarde bij behandelbeslissing
11 januari 2019 “Diagnostiek is in toenemende mate van grote waarde voor verdere behandelbeslissingen. Zowel bij de diagnose als bij de …

We willen het maximum aan informatie uit de tumor van de patiënt halen. Deze DNA-test is daarvoor het best beschikbare instrument. Er is maar één keer weefsel, een biopt, met voldoende tumorcellen nodig. Omdat het hele genoom wordt onderzocht, ook de gebieden in het DNA waarvan we nu nog niet weten of de gevonden afwijkingen belangrijk zijn, is deze DNA-test tumortype onafhankelijk en toekomstbestendig. Deze eigenschappen zijn de twee belangrijkste eigenschappen van WGS.