GENAYA: eerste 8 patiënten geïncludeerd 

De afgelopen maanden zijn de eerste patiënten aangemeld voor en geïncludeerd in het GENAYA-project. Dat betekent dat Hartwig Medical Foundation het DNA van hun tumorcellen en hun bloed heeft geanalyseerd. Daarna hebben zij een rapport opgesteld met fouten in het tumor-DNA en de bijbehorende mogelijke (studie)behandelingen. Waarom is dit bijzonder? Het gaat alleen om jongvolwassen patiënten met kanker. Hartwig Medical Foundation heeft bijna 4,5 miljoen euro ontvangen van KWF Kankerbestrijding om de data van 1.000 patiënten van 18 tot en met 39 jaar te verzamelen om nader onderzoek op te kunnen laten doen.  

Wat betekent GENAYA? 

GENAYA is een afkorting van ‘A national database of whole GENome data of Adolescent and Young Adult cancers’. Binnen GENAYA krijgen 1.000 jongvolwassen patiënten met kanker een complete DNA-test van de tumor. Deze maakt gebruik van de techniek Whole Genome Sequencing (WGS), die ervoor zorgt dat het hele DNA van de tumor wordt geanalyseerd. Voor WGS wordt naast een stukje van de tumor ook een buisje bloed gebruikt. 

Waarom alleen jongvolwassenen? 

Kanker bij jongvolwassenen (AYA-patiënten) is anders, maar hoe? Wetenschappers gaan dat op DNA-niveau onderzoeken. Hiervoor zijn de gegevens nodig van veel jongvolwassen patiënten. Die gegevens zijn nu nog onvoldoende beschikbaar.  

Hoe werkt GENAYA? 

De complete DNA-test levert veel genetische data op. Met toestemming van de patiënten wordt die data opgenomen in de database, plus hun behandelinformatie en -uitkomsten.  

Wetenschappers gaan de data daarna onderzoeken. Met de uitkomsten komen we meer te weten over alle soorten kanker in deze leeftijdsgroep, en kunnen in de toekomst de behandelend arts en de patiënt de behandelingen nog beter afstemmen op hun specifieke tumoreigenschappen. 

Hebben die 1.000 patiënten er zelf ook iets aan? 

Hartwig Medical Foundation voert de complete DNA-test uit op een stukje van de tumor van de patiënten die meedoen aan GENAYA. Door inzicht in het tumor-DNA kan beoordeeld worden welke specifieke kenmerken op de tumorcellen een doelwit kunnen zijn voor een anti-kanker behandeling. Dit kan voor hen leiden tot extra behandelmogelijkheden of andere behandelkeuzes. De aanvragend arts en patiënt beslissen daarna samen welke behandeling het beste past bij de patiënt.   

Andere facetten van kanker bij jongvolwassenen  

GENAYA werkt samen met de al eerder door KWF Kankerbestrijding gefinancierde COMPRAYA-studie. Deze studie is opgezet om kennis te verkrijgen over de medische en psychosociale gezondheidsuitkomsten waar jongvolwassenen met kanker mee geconfronteerd worden. Daarnaast werkt GENAYA samen met het AYA Zorgnetwerk, dat integrale zorg levert aan jongvolwassenen met kanker. 

Meer weten? 

U las een artikel over het onderwerp GENAYA project. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Behandeling op maat, DNA, Hartwig Medical Database, Hartwig Medical Foundation, Lerend zorgsysteem of Onderzoek.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

Certificaat databeveiliging vernieuwd

Certificaat databeveiliging vernieuwd

16-04-2024

“Binnen alle pijlers in control” zei de beoordelaar bij de controle van onze databeveiliging. In vier dagen is de hele organisatie …

Whole genome sequencing is betrouwbaar, heeft toegevoegde waarde en is prima in te bedden in de dagelijkse pathologie-diagnostiek

Whole genome sequencing is betrouwbaar, heeft toegevoegde waarde en is prima in te bedden in de dagelijkse pathologie-diagnostiek

10-08-2022

Bron: website AvL Voor patiënten met kanker worden doorlopend medicijnen ontwikkeld die specifiek aangrijpen op een DNA-fout in hun tumor. …

Pleidooi voor implementatie van gecombineerde whole genome en whole transcriptome sequencing in de klinische praktijk

Pleidooi voor implementatie van gecombineerde whole genome en whole transcriptome sequencing in de klinische praktijk

05-01-2023

Door: Dr. Marinus Lobbezoo, wetenschapsjournalist, Bron: Precisie Oncologie Academie Een internationaal panel bestaande uit 25 deskundigen met verschillende achtergronden heeft …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl