GENAYA: Meer dan 100 patiënten aangemeld 

De aanmeldingen en inclusies voor het GENAYA-project nemen toe. Hartwig Medical Foundation heeft van 114 AYA-patiënten tumorweefsel ontvangen om het DNA van hun tumor te analyseren. AYA-patiënten zijn jongvolwassenen met kanker. 

Waarom doet Hartwig dit? 

Hartwig Medical Foundation heeft bijna 4,5 miljoen euro ontvangen van KWF Kankerbestrijding om met dit infrastructuurproject Whole Genome Sequencing (WGS) data van 1.000 patiënten van 18 tot en met 39 jaar te verzamelen.  

Met WGS kan het complete tumor-DNA in kaart worden gebracht.  Met toestemming van de patiënten verzamelt Hartwig de genetische  data plus hun behandelinformatie en -uitkomsten in de database, Wetenschappers kunnen de data daarna onderzoeken. Met de uitkomsten komen we meer te weten over alle soorten kanker in deze leeftijdsgroep, en kunnen in de toekomst de behandelend arts en de patiënt de behandelingen mogelijk nog beter afstemmen op hun specifieke tumoreigenschappen. 

Waarom alleen jongvolwassenen?  

Kanker bij jongvolwassenen (AYA-patiënten) is anders, maar hoe? Daarvoor is onderzoek op DNA-niveau nodig. Hiervoor zijn de gegevens nodig van veel jongvolwassen patiënten. Die gegevens zijn nu nog onvoldoende beschikbaar.   

Doen alle ziekenhuizen mee? 

Op het moment doen 23 ziekenhuizen mee aan het project. Dit zijn vooral ziekenhuizen die AYA-zorg hebben en die zo mogelijk al aan de CPCT-02 studie hebben deelgenomen. De volledige lijst van deelnemende ziekenhuizen staat op onze website. Ziekenhuizen kunnen zich nog aanmelden

De deelnemende ziekenhuizen hebben tumorweefsel van 114 patiënten naar Hartwig Medical Foundation gestuurd om het DNA te analyseren. Voor 94 patiënten is WGS gelukt. Op de overige opgestuurde weefsels kon geen WGS-analyse worden uitgevoerd, doorgaans doordat het weefsel te weinig tumorcellen bevatte. Bij ongeveer 70% van de patiënten waar WGS is gelukt, heeft de complete DNA-test een of meer aanknopingspunten voor behandeling gevonden.  

Wat betekent GENAYA?  

GENAYA is een afkorting van ‘A national database of whole GENome data of Adolescent and Young Adult cancers’.  

Hebben die 1.000 patiënten er zelf ook iets aan?  

Hartwig Medical Foundation voert de complete DNA-test uit op een stukje van de tumor van de patiënten die meedoen aan GENAYA. Door inzicht in het tumor-DNA kan beoordeeld worden welke specifieke kenmerken op de tumorcellen een doelwit kunnen zijn voor een anti-kanker behandeling. Dit kan voor hen leiden tot extra behandelmogelijkheden of andere behandelkeuzes. De aanvragend arts en patiënt beslissen daarna samen welke behandeling het beste past bij de patiënt.    

Andere facetten van kanker bij jongvolwassenen   

GENAYA werkt samen met de al eerder door KWF Kankerbestrijding gefinancierde COMPRAYA-studie. Deze studie is opgezet om kennis te verkrijgen over de medische en psychosociale gezondheidsuitkomsten waar jongvolwassenen met kanker mee geconfronteerd worden. Daarnaast werkt GENAYA samen met het AYA Zorgnetwerk, dat integrale zorg levert aan jongvolwassenen met kanker.  

Meer weten?  

U las een artikel over het onderwerp GENAYA project. Wellicht bent u ook geïnteresseerd in Behandeling op maat, Hartwig Medical Database, Lerend zorgsysteem, Onderzoek of Participerende ziekenhuizen.
Alle nieuwsberichten

Lees ook

Op weg naar lerend systeem voor kankerzorg

Op weg naar lerend systeem voor kankerzorg

13-11-2018

Hartwig Medical Foundation maakt patiëntrapport inzichtelijker 13 november 2018  Hartwig Medical Foundation heeft het patiëntrapport dat naar behandelaars van deelnemende centra …

Kennis DNA-afwijkingen neuro-endocriene tumoren komt patiënt ten goede

Kennis DNA-afwijkingen neuro-endocriene tumoren komt patiënt ten goede

28-07-2021

Onderzoekers hebben een belangrijke stap voorwaarts gezet bij het onderzoeken van DNA-afwijkingen in neuro-endocriene tumoren (NET) van de dunne darm. …

‘Een grote datasnoepwinkel die veel energie geeft aan artsen én onderzoekers’

‘Een grote datasnoepwinkel die veel energie geeft aan artsen én onderzoekers’

05-02-2018

Harmen van de Werken – Managing Director van het Cancer Computational Biology Center (CCBC) en Universitair Docent Afdeling Urologie van …

Wilt u op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen?

Abonneer u op onze nieuwsbrieven

Meer weten over de complete DNA-test?

Ga naar OncoAct.nl